Kaupallinen yhteistyö Finnlines Suomi
“Jos menette laivalla Helsingistä Travemündeen, niin varautukaa siihen, että laivalla ei ole mitään!” Näin kommentoi useampikin tyyppi, kun pohdiskelin blogissa Saksan Legolandin saavutettavuutta.
Varoituksista huolimatta päädyimme aloittamaan Euroopan road tripimme Finnlinesin Finnmaid-laivalla. Ja erinomaista niin! Kun takana oli jo ajomatka Oulun korkeudelta pääkaupunkiseudulle, laiva osoittautui huolettomaksi ja akkuja Saksassa ajamiseen lataavaksi vaihtoehdoksi.
Mutta miten kolmen pienen lapsen kanssa viihtyy laivalla 29 tuntia?
Hyvin! Laivalla ei ole mitään -varoittelijoiden mielikuvat – tai huhujen toistaminen – perustunee vuosia vanhoihin kokemuksiin. Kuulin nimittäin, että Finnlines on uudistanut konseptiaan lapsiperheet huomioivaan suuntaan jo vuodesta 2015 alkaen.
Ainakin meidän perheellemme palvelut kolahtivat hyvin: pieni kauppa, kompakti välipalaravintola, tiivistunnelmainen pubi ja snadi kuntosali.
Kaikki on Suomesta Saksaan vievällä aluksella pientä, jos vertaa Ruotsin laivoihin, mutta kaikki on riittävää. Minun arviossani pienuus on hyve: on ainakin osittain sen ansiota, että laivalta puuttui täysin viihteen aiheuttama mesoaminen. Hyttibileet ja Finnlines eivät sovi samaan lauseeseen. Perheellinen kiittää!
Itämeren hennon keikutuksen ja käytävämölinän puuttumisen lisäksi rauhallisille unille näytti olevan vielä yksi iso tekijä. Kaikki laivan palvelut löytyivät kannelta 11. Matkustajien hytit puolestaan kansilta 7-9. Väliin jäävä kymppikansi majoittaa henkilökunnan – ja vaimentaa ne vähäisetkin palvelutiloista lähtevät äänet matkustajahytteihin kuulumattomiksi.
Koko perheemme nukkui lähes 11 tuntia katkotta. Ihme, jota ei ole tapahtunut montaa kertaa seitsemän viime vuoden aikana! Lapsikin kommentoi: “Voimmeko muuttaa laivalle nukkumaan?”
Aivan kaikki ei laivalla kuitenkaan ollut pientä. Lasten leikkipaikka oli muihin tiloihin verrattuna hulppea.
Esikoinen totesi jo check-inissä: “Tänään en mene suihkuun, vaan kylven pallomeressä!” Tähän tavoitteeseen leikkipaikka vastasi – kaikki kolme kylpivät antaumuksella. Itsekin kahlailin vähän, mutta pääasiassa keskityin Itämeren rauhallisuuden seuraamiseen tietäen, että aisteja saisi viritellä äärimmilleen autobahnalla.
Leikkitilan ohella toinen iso juttu laivalla oli ruoka. Seisova pöytä ylitti totutun tason rakentamat odotukset jokaisella kolmella aterialla niin, että 7-vuotias totesi osuvasti: “Minulle latautui ähky!” Itse asiassa koin saman, sillä ruuissa oli paitsi määrää, myös laatua enemmän kuin turistin vatsalla vetokykyä.
Erityisruokavaliotkin oli huomioitu. Alla oleva kuva kertoo enemmän. Koska valikoimaa on paljon, kuvittelisin että esimerkiksi kasvisruokailija saisi nälkänsä häädettyä helposti. Lisäksi hoksasin, että pääruoaksi oli tarjolla myös vegaaninen vaihtoehto.
Ruokailuiden on toki syytäkin olla onnistuneita, sillä ne rakentavat leikkitilan ohella ison osan laivalla vietetyn ajan kulumisesta. Ainakin maistelua rakastavien lasten kanssa buffa toimi tässä mielessä hyvin – vietimme ravintolassa jokaisella ruokailulla reilusti yli tunnin.
Siitäkin tykkäsimme, että kuntosalin käyttö kuului lipun hintaan. Samoin olisi ollut saunojen ja porealtaiden laita, mutta ne olivat menomatkallamme rempassa.
Hinnan sisältämiin asioihin liittyy kuitenkin ainoa kritiikki, jonka osaan laivamatkan jälkeen esittää: lapsiperheet viihtyisivät vielä paremmin, jos langaton verkko olisi vapaasti käytettävissä.
Jos tietää kaipaavansa nettiyhteyttä, se kannattaa ostaa etukäteen. Tätä vinkkiä aion itse soveltaa paluumatkalla!
Kiinnostuitko? Ei muuta kuin Finnlinesin aikatauluja ja matkatarjouksia tutkimaan!
Edit 12.7.19: Lisätty huomiot erityisruokavalioista.