Vanhin lapsemme on viisi ja puolivuotias. Hän ei ole ollut missään vaiheessa päivähoidossa. Tietoinen päätös kotihoidosta tarkoittaa, että vanhemmista toinen on ollut koko ajan kotona. Tai kääntäen – koko ajan pois palkansaajien joukosta.
Tässä käytännön kylpyammeeseen kellumaan jääneet ideamme siihen, miten yhdellä palkalla elää ensin kolme, sitten neljä ja nykyään viisi ihmistä.
1)Minimoimme kiinteät kulut
Vähemmän suolaa sisältävään ruokaan tottumiseen menee ihmisellä kuulemma kolme viikkoa. Suunnilleen saman aikaa joutuu kipristelemään, kun katkaisee lehtitilaukset, suoratoistopalvelut ja muut ei-pakolliset kuukausilaskutettavat jutut.
2)Kilpailutamme
Vakuutusten kilpailuttaminen on työlästä, mutta kannattavaa. Sähkön toimittajien listaaminen hintajärjestykseen ei ole läheskään yhtä vaikeaa, mutta roopesetämäistä sekin. Netti- ja puhelinliittymissä on eroja.
3)Heilutamme harkiten julkistaloudesta tuttua juustohöylää
Emme hiplaa läheskään älykkäimpiä puhelimia. TV on kuin nukkekodista. Auto on kirpparilta.
Toisaalta olemme halunneet käydä jonkinlaisella lomareissulla joka vuosi. Kun jossain höylää, voi kenties toisessa kohtaa ottaa paksumman siivun. Kivan materian/elämysten määrä on kuitenkin vanhemmilla pienempi kuin dinkuilla.
Myös herkuista ja ulkoruokinnasta voi höylätä. Ainakin teoriassa.
4)Mietimme harrastusmenoja
Harrastus ei ole harrastus, jos se ei vie kaikkea aikaa ja kaikkia rahoja. Itse kuitenkin vierastan nykyään juttuja, joissa on kiinteä kuukausimeno. Panostamme mieluummin harrastuksiin kertasijoituksena silloin kun se on taloudellisesti mahdollista.
5)Hyödynnämme alennukset
Ennakointi on tässä sekä pop että rock. Vaimo on hyvä löytämään seuraavan talven haalarit jo edellisenä keväänä. Silloin niissä on niitä kivoja oransseja lappuja.
6)Vältämme toista autoa kuin noroa
Jos elektroniikka on sijoituksena huono, niin auto on vielä huonompi. Vinkkejä auton ostamisen välttämiseen.
7)Asuntolainan lyhennysvapaa ei ole mörkö sängyn alla
Kämpän muuttaminen pankin omaisuudesta omaksi varallisuudeksi on joka tapauksessa pidempi projekti kuin pikkulapsiaika, jolloin toinen vanhemmista on kotona.
8)Suosimme pyörää lyhyillä matkoilla (kesällä)
Pyörä ja sen perässä oleva peräkärry (tai peräpyörä) ovat sateettomalla plussakelillä kuin Sriracha-tujaus lasten makuun tehdyssä päivällisessä. Kärryssä kulkee kahden lapsen lisäksi myös kaksi kassillista ruokaa.
9)Teemme hanttihommia
Olemme olleet onnekkaita. Olemme löytäneet pikkuduunia myös hoitovapaan ajalle. Voi miten hyvältä tuntui saada 400 euron tili kotihoidon tuen lisäksi!
10)Asumiskulumme ovat pienet
Suomalaisittain ajateltuna asumme kuin sillit purkissa. Vai pitäisikö sanoa kuin viisi ihmistä alle yhdeksässäkymmenessä neliössä. Rivarikämpän hoitovastike saa kuitenkin melkeinpä hymyilemään maksupäivänään.
11)Maksamme tahallisesti hieman liikaa veroja
Vähän tylsä juttu. On kuitenkin mukavampi saada viisi sataa joulurahaa kuin joutua saman summan maksumieheksi.
+)Minimoimme ruokahävikin
Ruuan laittaminen roskiin on typerää. Ruokahävikin minimointi vaatii välillä ruokalistan modaamista eli keksitään jotain, johon voi käyttää vaikkapa yllättäen kypsynyttä avokadoa. Toisaalta kaupasta ei viitsi ostaa kovin suuria eriä kerrallaan, jotta tuotteita ei pääse vanhenemaan. Ruokahävikin pienennys vaatii siis ehkä hieman tavanomaista useammin metsästysreissua kauppaan.
Edit: Vakuutusturvamme on kattava, mutta ei täydellinen. Olemme esimerkiksi luopuneet terveysvakuutuksista. Se ei ollut helppoa.
Ps. Isäkuukausien Facebook ja Instagram tykkäävät siitä, että niistä tykätään.