1)Käänneltävä labyrintti Duploista. Kuva ja video puhukoon puolestaan. Plussaa, että rakentamisvaihe on porukalla ainakin yhtä hauskaa kuin pelaaminenkin. Lisäksi lupaan tarjota keittolounaan sille, joka kokeilee kaikki mahdolliset radat. Pelaaminen onnistui hyvin myös kolmevuotiaalta.
2)Koris. Tätä ei tarvinne paljon selittää. Viivan takaa pallo koriin/purkkiin/ämpäriin pompuilla tai ilman. Nuorimman tuliasema sijaitsee luonnollisesti lähimpänä maalia.
3)Taistelu. Rajataan teipillä lattiaan suorakaiteen muotoinen alue jokaiselle pelaajalle. Alueiden etäisyys toisistaan suunnilleen pelaajien keskipituuden verran (lue: metri-kaksi). Osallistujat sijoittavat alueelleen muutaman Duplo-hahmon seisomaan. Ukkeleiden suojaksi saa rakentaa linnoituksen etukäteen sovitusta materiaalista. Rakentamisen jälkeen yritetään kaataa muiden pelaajien hahmot pingispalloa heittämällä. Oikein militantti- tai historiahenkinen vanhempi värkkää tietysti ensipelien jälkeen katapultteja sun muita jälkikasvunsa kanssa. Taistelu oli kolmevuotiaalle vielä turhan vaikea laji, koska pallo pitää pystyä heittämään sangen tarkasti.
4)Keilaus. Taistelu muuttui lasten väliseksi taisteluksi, kun nuoremmalta paloi käpy. Siirryttiin siis keilaukseen, jossa Duplo-figuurit seisovat rivissä ja palloa vierittämällä pitää saada hahmot nurin. Toimi hyvin sekä 3- että 5-vuotiaan mielestä.
5)Pallon kantaminen lusikassa. Rippikoululeikkien klassikko, mutta kananmunan korvaa pallo. Meillä leikki vaati vanhemman esimerkin ennen kuin alkoi toimia. Lapset eivät nimittäin suostuneet kulkemaan tarpeeksi hitaasti ennen kuin näkivät, että pallo todella pysyy pesässä, jos ei ihan juoksuvauhtia (vai pitäisikö tässä yhteydessä sanoa munaravia) etene.
6)Pallon puhaltaminen teipatulla radalla. Nyt kun maalarinteippirulla kuitenkin jäi esille Taistelusta, niin on hyvä teipata lattiaan noin ryynipaketin levyinen rata. Pituutta muutama metri. Ajatuksena kuljettaa pallo radan lävitse puhaltamalla. Hyviä radan muotoja ovat esimerkiksi suora, luotisuora, viivasuora ja mutkaton. Kuvassa näkyvä loivasti mutkitteleva versio oli liian vaikea paitsi lapsille, myös aikuisille.
7)Rata mehupilliä mailana käyttäen. Sama kuin edellä, mutta puhalluksen sijaan palloa liikutellaan putkella, joka oikeasti on suunniteltu kuplien tuottamiseksi lasissa olevaan juomaan. Tässä mutkarata on hyvä idea.
8)Taikuutta hipova pallon ilmatanssi. Otetaan talon tehokkain hiustenkuivain. Laitetaan täysille. Jos suulake on sopivanmuotoinen pallo pysyy ilmavirrassa hienosti ilmassa. Melkein kuin sisäleikkipuistoissa! Tässä pallo tosin kuumenee ilmassa pyöriessään yllättävän äkkiä yllättävän kuumaksi.
+) Lasten oma. Ei liene yllätys, että kun näiden ideoiden tahtiin tanssittiin, niin muksut kehittivät joukon omia sääntöjään. Kolmevuotiaan ajatus on ihan julkaisukelpoinen: pudotetaan pallo lattialle ja pitää ehtiä sohvalle istumaan ennen kuin pallon pomppiminen loppuu.
ps. Sadepäiviin sopivat myös erilaiset muistipelit. Täällä pari ideaa. Jonkin aikaa sitten paljastin myös kesän miellekartan mitä me tehtäis -päiville.
1 thought on “8 + 1 sisäleikki-ideaa pingispallolla”