Kuopukselle puskee helmiä ikeniin melkein samassa tahdissa kuin meikäläiseltä irtoaa jouhia päälaelta. Hammasharja onkin vauvalle jo tuttu kapistus. Seuraavana yhtälöön pitäisi ujuttaa hammastahna.
Yhtälöstä puheenollen! Viitisen vuotta sitten esikoinen oli samassa iässä. Silloin neuvolassa neuvottiin harjaamaan hampaat pari kertaa päivässä tahnalla, jossa on fluoria 500 ppm.
Tulin vilkaisseeksi suosituksen nyt uudelleen Hammaslääkäriliiton netistä ja hämmästyin: ”Alle 3-vuotiaille suositus on kerran päivässä sipaisu tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1000–1100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %. Toisella harjauskerralla voi alle kolmivuotiaan hampaat harjata ilman tahnaa tai sipaisemalla harjalle fluoritonta tahnaa.”
Vilkaisin internetin esiripun raosta sen verran, että huomasin muidenkin ihmetelleen muutosta. Selitykseksi tarjottiin esimerkiksi sitä, että liian monella jää aamupesu väliin. Tällöin pesu 500 ppm -tahnalla ei tarjoaisi kaikille vaadittua tuhannen ppm:n päiväannosta.
Ontuvalta kuulostava selitys. Aivan kuin se amerikkalaisen muusikon näkemys, jonka mukaan auringonpimennystä voi katsoa paljain silmin, koska esi-isämmekin tekivät aikoinaan niin!
Härkää sarvista ja sähköpostia näppäimistöstä. Kirjoitin Hammaslääkäriliittoon. Kysyin, miksi suositus on muuttunut. Kysyin myös antaako 500 ppm -tahna aamulla ja illalla käytettynä yhtä hyvän lopputuloksen kuin 1000 ppm -tahna kerran päivässä.
Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen vastasi kysymyksiini tyhjentävästi.
“Alle 600 ppm:n vahvuisia fluorihammastahnoja ei enää suositella edes 0-2-vuotiaiden käytettäväksi, koska niiden antama suoja hampaiden reikiintymistä vastaan on nykytiedon mukaan riittämätön, harjattiinpa hampaita sitten kerran tai kahdesti päivässä. Siksi alle kolmivuotiaillekin suositellaan nykyisin 1000–1100 ppm fluoridia sisältävää tahnaa. Koska fluoridin liiallinen nieleminen saattaa altistaa pikkulapset esteettisesti häiritsevälle laikkukiilteisyydelle eli hammasfluoroosille, vahvempaa tahnaa neuvotaan käyttämään ainoastaan kerran päivässä ja silloinkin tahnaa annostellaan harjalle ainoastaan ohut sipaisu. Kuvallinen ohje löytyy täältä. Päivittäisistä harjauskerroista toisella hammastahnan voi jättää tykkänään pois tai – jos tämä vaihtoehto tuntuu lapsesta aivan mahdottomalta – voidaan käyttää fluoriditonta hammastahnaa, jollaisia löytyy ainakin apteekeista.”
Vastauksen lisäksi Hausen vinkkasi käypä hoito -suosituksen hampaiden hoito-ohjeista.
Kiitos Hammaslääkäriliitto, kiitos asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen! Voi kun pienen kansalaisen pulmiin saisi aina näin helposti järkeenkäyvän vastauksen, niin… …millähän sitä sitten päätään vaivaisikaan?
ps. Ppm on lyhenne sanoista parts per million. Käytännöllisempää ja selvempää olisi ilmoittaa fluoripitoisuus suoraan prosentteina tai promilleina. 1000 ppm = 0,1 prosenttia eli 1 promille. Tämä on vähän sama juttu kuin D-vitamiineissa. Toiset tykkää IU:sta, toiset mikrogrammoista. Ja minä auringosta.
Hammastahnasuositukset ovat siis muuttuneet, mutta eräs toinen suositus on ennallaan: Isäkuukausien Facebookin tai Instagramin kutittelu tykkäysnapin lähettyviltä on suositeltavaa, jos tykkäsit postauksesta. Rehellisyyden nimissä täytyy myös myöntää, että jokainen uusi seuraaja motivoi blogin kirjoittamiseen yllättävän paljon.