Varoitus: jos olet Marko Paananen, ota nitrot esiin.
Keittiön pöytä on taas näyttänyt viikon siltä, kuin se näyttää postauksen lopun kuvassa. Melkoinen Legojen maihinnousu. Korjaan, pöytäännousu.
Kannoin palikat pöydälle iltana, jona keskimmäinen ja vanhin olivat jo viiden aikaan töötissä. Väsymys aiheutti vain kitinää. Mutta kas, kumpikin jaksoi rakennella toista tuntia kitkutta.
Havahduin miettimään Legojen salaisuutta. Miksi ne ovat niin hyviä leluja? Niin hyviä, että kehuin palikoita jopa kymmenen joululahjaidean listauksessani? Tässä plussat ja tasapuolisuuden nimissä myös miinukset koottuna.
Legojen parhaat puolet
1. Samat palikat mahdollistavat monta tapaa rakentaa
Voit rakentaa ohjeen mukaan. Se on mukavaa. Ja kehittävää. Mutta aivan yhtä hyvin voit rakentaa linja-auton ja leikkuupuimurin yhdistelmän, joka kulkee suksilla. Se se vasta on mukavaa. Ja kehittävää.
Voit myös tuunata valmista. Itse asiassa lasten flow tuntuu menevän niin, että ensin rakennetaan ohjeesta ja sitten rakennelmaa kustomoidaan ainakin yhtä kauan. On mielenkiintoista seurata, kuinka laivaan voi asentaa siivet tai linja-auton katolle kylpypaljun, kuten pääkuvassa. Siinä on myös esikoisen näkemys “lankapuhelimesta”.
2. Rakentaminen on vasta alku
Kun jokin valmistuu, alkaa leikki. Usein tämä tietenkin nivoutuu edellä mainittuun tuunaukseen. Kolmevuotiaamme suosikkisarja oli pitkään asuntovaunu, jossa voi keitellä kahvia, ottaa tirsoja tai vaikkapa grillailla. Kuusivuotias on edelleen liekeissä Friends-sarjan uima-allaskokonaisuudesta, jossa hahmot voivat esimerkiksi piipahtaa allasbaarissa ananaksella tai jäätelöllä.
Leikin kannalta Lego-minifiguurit ja niiden käsiin sopivat esineet ovat tärkeässä roolissa. Kolmivuotiaamme vaihtaa ukkeleille paitoja, housuja, huiveja ja lakkeja antaumuksella josta Lady Gagakin voi vain unelmoida.
3. Laatu
Legot toimivat ja kestävät. Meillä on yli kolmekymmentä pikku-Lego-sarjaa. Yhdenkään ostopakkauksesta ei ole puuttunut yhtään osaa. Laatua on sekin, että tahmaantuneet osat kestävät pesun.
4. Opettavaisuus
Pinsettiotteesta avaruudelliseen hahmotuskykyyn. Rakentaminen kartuttaa huimasti montaa taitoa. Eikä vähiten mielikuvitusta.
5. Aikuisetkin tykkäävät
En ole tavannut montaa aikuista, joka ei tykkäisi jossakin määrin väsätä Legoilla.
6. Ekologisuus
Kun ottaa huomioon, kuinka monta kertaa palikat kootaan ja kootaan niin tekisi mieli väittää, että Lego-sarjan ostaminen on huomattavasti ekologisempaa kuin vaikkapa TV-sarjan mukaan brändätyn leikkikalun hankkiminen. Legot on sitä paitsi helppo kierrättää. Jos sarjan kaikki osat ovat tallessa, sille löytyy kyllä ostaja. Jos osia on hukassa ja erehdyt laittamaan jonnekin annetaan-ilmoituksen, voit varautua viestitulvaan.
Legojen huonoimmat puolet
1. Päälleastuminen
Legojen kuuluisin huono puoli on maineensa väärti. Olipa kyseessä Duplo tai pikku-Lego, niin jalkapohjaan sattuu. Paljon.
2. Hinta
Eiväthän ne halpoja ole. Mutta eivät toisaalta älyttömän kalliitakaan. Tässä yhteydessä pitää myös mainita, että merkittävästi halvemmat kopiot eivät ole yhtä laadukkaita kuin orggikset, mutta kyllä niilläkin rakentaa.
3. Säilytettävyys
Hyvää tapaa palikoiden säilyttämiseen ei taida ollakaan. Siis sellaista, että osat olisi helppo levittää ja helppo siivota, mutta silti yksittäinen nippeli löytyisi nopeasti.
4. Aikuisetkin tykkäävät
Olen kuullut useampana iltana vaimoni suusta lauseen: “Pakkoko sun on niitä Legoja kolisuttaa vielä senkin jälkeen, kun lapset ovat menneet jo nukkumaan?”
Jäitkö miettimään, miksi Legoja näprätään juuri keittiön pöydällä? Syy on juuri täyttänyt vuoden ja laittaa hyvin mielellään lattialla olevia Legoja suuhunsa.
Edit 19.12.2017: Lisätty olennainen huomio – Legot voi pestä. Kiitos kommentista nimimerkki Fredu!
Legot ovat kyllä hieno keksintö. Olen itsekin niihin aikoinani hurahtanut ja pitkin lattioita lasten kanssa kaupunkeja rakennellut. Mutta kalliita ne ovat, se on totta. Harmi että kaikilla perheillä ei taida olla varaa hankkia suurta kokonaisuutta, jolloin leikkimisestä tulisi monipuolisempaa.
Lienee totta. Toisaalta Legoja voi ostaa pieninä sarjoina, joista sitten loihtii jotain isompaa, kun sarjoja on useampia. Tässäkin asiassa käytetty on mielestäni ihan käypä vaihtoehto.
Legojen kierrätys tullut huomattua ja hyvä niin. Meillä tällä hetkellä kovassa käytössä (= päivittäin) Duplot. Tyttö nyt 1,5 vuotta. Kaikki Duplot hankittu pienissä erissä kirpputoreilta. Ennen rakentelua / leikkimistä, olen pessyt kaikki Duplot. Ovat siis siinäkin mielessä kestäviä.
Välillä rakennellaan taloja ja torneja välillä taas vain leikitään (lentokone, juna, eläimet…)
Sorminäppäryys ja keskittyminen ovat olleet meidän tytössä huomattuja kehityspiirteitä. Voi siis huomaamatta leikkiä yksinään legoilla jo hyvän tovin.
Mukavasti tosiaan käytetytkin vaihtavat omistajaa. Meilläkin on Duploista kolme neljäsosaa kirpattuja. Ihan vanhimmissa huomaa pientä löystymistä, mutta edelleen ovat ihan toimivia. Ja niillä on rakennettu paljon!
Iso kiitos tuosta pesemisen mainitsemisesta! Se unohtui tekstistä, vaikka palikat ovatkin kylvyssä käyneet ennen leikkeihin päätymistä. Ja onpa niitä käytetty kylpyleluinakin. Lisäsin pesemisestä maininnan tuohon varsinaiseen bloggaukseenkin.