Itämeren etelärannalla pötköttelevällä Gdańskilla on synkkä paikkansa historiassa. Toisen maailmansodan ensilaukauksia paremmin kaupunki tunnetaan kuitenkin nykyään turistikohteena. Turkulaisille Gdańsk on Tallinna. Halvimmillaan Wizz Airilla piipahtaa meren toisella puolella muutamalla kympillä. Eikä matka-aikakaan ole kuin pari tuntia.
Vietimme 6-, 4- ja 1-vuotiaidemme kanssa Gdańskissa ja sen tuntumassa pari viikkoa. Ajanjakson perusteella Tallinna-vertaukselle löytyy katetta myös kaupunkien yleisestä tunnelmasta.
Laajaa vanhaa kaupunkia kolutessa ei voi kuin nostaa hattua puolalaisille. Kaupunki murennettiin toisessa maailmansodassa pahoin, mutta uudelleenrakentaminen on tehty varovaisestikin ilmaisten vanhaa kunnioittaen.
Lähes unelmakohde lapsiperheelle
Vaikka kirjoittelinkin reissun päältä, että mukaan olisi pitänyt ottaa käytännössä koko koti, niin reissu ansaitsee todistukseensa kiitettävän useimmista oppisisällöistä.
Kaikinpuolinen sujuvuus on yksi kaupungin parhaista puolista. Kuten mainittua, lentävässä putkessa ei tarvitse keksiä lapsille tekemistä paria tuntia enempää (täältä löydät Isäkuukausien vinkkejä lentomatkustamiseen lasten kanssa). Suuri osa nähtävyyksistä on jopa taaperoperheen näkökulmasta kävelymatkan päässä. Ja jos rattaiden puskeminen alkaa maistua paniikkipadalta, joukkoliikenne on toimivaa.
Ja rattaista puheenollen: jopa vanhan kaupungin mukulakivet ovat sen verran hillittyjä, ettei työntäjältä pääse tökkäämisen aiheuttamia ärräpäitä. Lapsiperheellinen(kin) arvostaa sitä, että kaupungilta löytyvät saniteetit olivat järjestäen siistejä.
Sujuvuuden kannalta oikeastaan ainoa ongelma tuntui olevan se, etteivät läheskään kaikki asiakaspalveluammateissa leipäänsä ansaitsevat osaa englantia.
Gdańskista ja ympäristöstä löytyy myös monipuolisesti tekemistä. Ehkä hämmentävintä on se, että hiekkarantaa on kilometritolkulla.
Joku tituleerasi aluetta joskus Itämeren Rivieraksi, eikä lainkaan syyttä!
Lapsiperheelle Puolan hintataso on paitsi plussaa myös miinusta. Pakkasimme kahdeksi viikoksi mukaan neljä pata-ainespussia sillä ajatuksella, että niillä päästään alkuun kämpillä kokatussa ruuassa. Yksi pussi tuotiin takaisin kotiin. Kyllä, kahden viikon aikana safkasimme sisällä kolmesti. Mutta mitä muuta voi tehdä, jos koko perhe syö ihan hyvin alle kahdellakymmenellä eurolla?
Mitäkö huonoa siinä halvassa hintatasossa sitten on? Sanotaanko nyt vaikka niin, että kahdessa viikossa elimistöömme upposi ihania kovia rasvoja varmasti enemmän kuin kotona kuudessa viikossa. Myös matkalaukku koki pienimuotoista lihomista matkan aikana. Kiitos, vaimo!
Kaiken kaikkiaan Gdańsk tuntui vastaavan siis hyvin lapsiperheen unelmalomakohteelle listaamiani kriteereitä.
Huonot puolet lapsiperheen kannalta
Emme löytäneet kävelymatkan etäisyydeltä pääkadusta kuin yhden kunnollisen leikkipuiston. Se jäi harmittamaan.
Gdańskin ydinkeskustaa ei voi edes hyvällä tahdolla sanoa vehreäksi. Lyhyt istahdus junaan tai ratikkaan toki muuttaa tilannetta.
Kolmas taaperoperheelle vähinsä harmaita hiuksia aiheuttanut asia olivat lasinsirut. Niitä tuntui olevan katukivien välissä poikkeuksellisen paljon. Puolitoistavuotias olisi halunnut kävellä paljon vapaasti, mutta aika monessa paikassa hänestä piti napata tiukka ote, ettei hän päässyt vahingossa kaatumaan lasinsirujen marinoimiin katukiviin.
Jos Gdańsk kiinnostaa, niin pysy Isäkuukausien taajuudella (vaikkapa Facebookin tai Instagramin avulla). Tulossa on nimittäin vielä erillinen vinkkipostaus. Ajattelin avata myös sitä, paljonko viisihenkisen perheemme kahden viikon loma Itämeren Rivieralla maksoi.
Edit 20.7.2018: Muutettu Swissair Wizz Airiksi. Sekoitin kaksi eri lentoyhtiötä. Halpoja lentoja Turusta tarjoaa Wizz Air, ei Swiss Air. Kiitos tarkkaavaiselle lukijalle!
Jään mielenkiinnolla odottamaan vinkkipostausta. Gdansk oli nimittäin harkinnassa meille tälle kesälle. Näyttää oivalta kohteelta näin lastenkin kanssa, mutta millainen oli tuo lento kun sehän on halpalentoyhtiö? Meillä on mukana 10kk vauva niin siinä mielessä olisi hyvä, jos homma menisi sutjakkaasti. Vaikka pääsimmehän Kaliforniastakin tänne, niin miksei nyt Puolaan asti päästäisi… 🙂
Kiitos kommentista! Ja mukava kuulla, että postausta odotellaan.
Itse asiassa emme käyttäneet Swissiä. Lisäsin maininnan postaukseen siksi, että sen Turusta tarjoamat halpalennot lienevät ehdottomasti suurin syy sille, että Gdańskia kutsutaan turkulaisten Tallinnaksi 🙂 En siis voi tuota lentoyhtiöasiaa kommentoida, pahoittelen.
Gdansk ja Puola viehättää. Olisi mukava mennä autolla, kaipaan laivareittiä Hki-Gdansk, mutta koska sitä ei ole niin Viro-Latvia-Liettu-reitti on varmaankin se paras. Ja edullisin, kiitos Tallinnan laivojen.
Mukava, että kommentoit! Hki-Gdańsk olisi tosiaan mycket bra, mutta entäs Pohjois-Saksan kautta? Sinnehän laivoja kyllä kulkee? Via Balticaa olemme jo pyöritelleet vaimon kanssa puheissamme, sillä Puola jätti vaikutelman, että sinne pitää palata ehkä jo vuoden päästä.
Hei, olemme matkustamassa 1,5v lapsemme kanssa Gdanskiin viikon päästä, joten kiitos tästä kattavasta postauksesta! 🙂 Osaisitko suositella joitain ravintoloita, mitkä olivat lapsiperheille sopivia?
Mukavaa matkaa! Ja mukava kuulla, että postausta on luettu 🙂 Ravintoloita en osaa suositella, mutta sen osaan sanoa, että tarjontaa on monipuolisesti ja tarpeeksi.
Se on muuten Wizzair. Swissair on eri lentoyhtiö…
Tähän ei voi kuin kommentoida neljällä sanalla: hups, anteeksi, kiitos, korjattu!