Väsynyt jatkuvaan ajoneuvojen rakentamiseen? Kodin leikkiminen Lego-ukkeleilla haukotuttaa? Ninjojen taisteluissa ei ole enää uutta nähtävää?
Eipä hätää! Legojen yksi hienous on, että ne taipuvat pienelläkin mielikuvituksella uskomattoman moneen. Tässä hieman inspiraatiota siihen, kun jälkikasvu seuraavan kerran haluaa aikuisen kaveriksi leikkeihinsä.
1. Bingo
Kuvat alla kertonevat kaiken olennaisen.
Kaikille pelaajille tarvitaan siis vähintään yhdeksän eriväristä 2×2 -palikkaa ja 6×6 -alusta. Arvontapalikat voivat olla muodoltaan mitä vain, kunhan värit ovat samat kuin pelaajien palikoissa. Värejä voi olla enemmänkin kuin yhdeksän. Tällöin kaikkia palikoita ei voi käyttää pelilaudalla. Eiväthän kaikki mahdolliset numerot mahdu oikeassa bingossakaan kuponkiin.
2. Rakenna mallista
Etsi Lego-laatikoista kaksi identtistä palikkaläjää. Palikat voivat olla mitä vain, kunhan molemmille leikkijöille tulee samanlaiset sarjat. Rakenna sitten toisesta kasasta futuristinen vene tai avaruusalus tai scifi-tarinan talo. Kun rakennelma on valmis, lapsi rakentaa omasta sarjastaan malliasi tutkien samanlaisen.
Anna myös lapsen suunnitella malli ja rakenna itse kopio. Luvassa paitsi pientä aivojumppaa myös takuuhauskoja hetkiä, kun annat lapsen selittää mikä hänen tekeleensä onkaan. Alla kuvassa on nelivuotiaan “erikoissohva”.
3. Selityksen perusteella rakentaminen
Tähänkin tarvitaan kaksi identtistä palikkakasaa. Osien määrä voi kuitenkin olla aika pieni. Rakenna jotain vaikkapa pöydälle pystyyn nostetun kirjan takana ja selitä millainen palikka laitetaan mihinkin kohtaan. Lapsi rakentaa omaa settiään aikuisen ohjeiden perusteella. Varoitus: opettaa lapselle kuin huomaamatta ainakin värejä, muotoja, kokoja ja paikanilmauksia.
4. Mikä muuttui?
Edelleen kahta samanlaista palikkasarjaa hyödyntäen (vaikkapa ykköskohdan bingosta): Tee muutaman palikan rakennelma ja pyydä lasta painamaan se mieleensä. Sen jälkeen poista palikka tai vaihda yksi palikka eriväriseen niin, ettei lapsi näe muutosta. Näytä rakennelma lapselle ja kysy, huomaako hän mikä muuttui?
Tämäkin kannattaa kokeilla myös niin, että lapsi tekee muutoksen. Pian viisi vuotta täyttävä on tässä parempi muistamaan kuin minä. Apua!
5. Tutut hahmot
Rakennetaan vaikkapa peleistä tai lastenohjelmista tuttuja hahmoja. Meillä Pokemonit ovat olleet suosikkeja. Aikuiselle tuottaa iloa seurata lasten mielikuvituksen ratoja.
6. Kirjaimet ja numerot
Tätä ei tarvinne paljon selittää. Rakentamisen voi tehdä alustalle tai “kolmiulotteisesti” ilman alustaa. Jälkimmäinen on haastavampi tapa.
7. Haasteet
Yksi lastemme (ja heidän kavereidensa) suosikeista. Aikuinen antaa lyhyitä tehtäviä, jotka on tarkoitus rakentaa suhteellisen nopeasti: tee auto kuudella palikalla, rakenna talo vain punaisia palikoita käyttäen, rakenna ihminen viidestä osasta, kuka rakentaa korkeimman tornin minuutissa, silta pelkillä peruspalikoilla…
Tämä(kin) toimii hyvin myös Duploilla!
Huom! Rakennelmat kannattaa purkaa sulassa sovussa jokaisen tehtävän jälkeen. Ainakin meillä lapset mielellään jemmaisivat valmiit tekeleensä, mutta tällöin a)palikat vähenevät, b)joku alkaa haluta jotain palikkaa toisen aikaisemmasta rakennelmasta ja seurauksena on kinaa.
8. Alias
Tämä on isompien lasten juttu. Leikitään joko pareittain tai niin, että yksi rakentaa ja muut arvaavat. Aikuinen antaa lapulla tai kuiskaten rakentajille tehtävän (ihminen, koira, ase, talo, auto…). Rakentaja rakentaa ja pari/muut arvaavat. Jos arvauksia ei löydy, rakentaja voi tietenkin antaa vihjeitä.
9. Tietokone
Vaatii hieman enemmän rakentamista ja valmisteluita, mutta tämän avulla lapsi voi harjoitella vaikkapa matikan laskuja tai vieraan kielen sanoja. Suorastaan loistava kertotauluissa! Tai tehdä tietokoneelle omia tehtäviään, kuten alle linkitetystä videosta käy ilmi.
10. Neppailuauto
Teippaa lattiaan rata. Jokainen rakentaa pienen auton. Auto pitää tökkäillä radan läpi niin, ettei se ylitä missään vaiheessa viivaa. Tökkäykset lasketaan ja vähimmillä pukkauksilla radan läpäissyt voittaa.
11. Kuularata
Tämä on meillä jo jossain määrin klassikko. Isolle alustalle rakennetaan ensin reunat ja niiden sisään “labyrintti”, jossa voi olla lisäksi esimerkiksi mäkiä. Labyrintti pitää rakentamisen jälkeen “suorittaa” vierittämällä vaikkapa Fortunasta lainattu kuula lähdöstä maaliin. Ohjaaminen tapahtuu alustaa kääntelemällä.
Tässä rakentaminen on tärkeämpää kuin pelaaminen. Kannattaa myös kuunnella lapsen ideoita ja mielikuvitusta, vaikka kaikki ansat, koneet ja hyppyrit eivät pelivaiheessa toimisikaan!
Kuularata onnistuu myös Duploilla. Kuulaksi käy pingispallo, kuten alla olevasta videosta huomaa. Videolla rataa kallistelee esikoisemme viisivuotiaana.
Lisää samanhenkistä lukemista Isäkuukausissa:
* 8+1 -sisäleikki-ideaa pingispallolla
* Miksi ihastelin tänään Legojen mahtavuutta
Yksi puuttuu! Se on salakätkö laatikko 😁 Sitä
myö tytöt leikittiin aina. Eli rakentaa sellaisin palikka kasan, mutta kun nostaa jonkun palikan sen alla on sala lokero. Ja niitä voi olla useita! Sinne saa karkista kolikkoon piiloon 😁 Lego leikit on parhaita!
Voin kuvitella, että lapset rakastavat tuollaisia piiloja! Pitääpä kokeilla.
Hauskoja! Meidän suosikki on “kourallinen palikoita”. Kahmaistaan laatikosta sattumanvaraisesti palikkakasa kaikille, rakennetaan ja selitetään tulos. Halutessaan voi vaihtaa sovitun määrän palikoita keskenään tai laatikossa oleviin.
Myös eri maiden lippuja on helppo rakentaa legoista.
Tuo on hyvä! Varsinkin tuolla vaihtosäännöllä. Kiitos ideasta, testaamme!