Animaatio on lapselle kuin korkeakoulututkinnon suorittaminen aikuiselle – tuntuu uskomattomalta, että yksittäisistä paloista syntyy vaikuttava kokonaisuus.
Olemme tehneet muksujen kanssa muutamia animaatioita niin, että olen ottanut kuvat kameralla ja yhdistänyt tietokoneella. Lopputulokset ovat olleet hyviä, mutta menetelmä työläs: käytännössä animointi on sitonut aikuisen mukaan koko otteluajaksi ja vielä jälkipeleihinkin tietokoneen kanssa seurustelemaan.
Vaan ei animaatio-otteluun tarvita aikuista välttämättä kuin avauspotkuun ja erikoistilanteisiin. Helppo animaatio syntyy lapsilta ainakin I can animate -sovelluksella. Appi löytyy sekä Androidille että iOS:lle.
Vinkit onnistuneeseen animaatioon
I can animate -sovelluksen käyttäminen on niin suoraviivaista, että alun jälkeen aikuinen voi siirtyä sivuun. Tässä kuitenkin pari kantapään kautta lasten kanssa opittua vinkkiä. Soveltuvat toki muidenkin animointiappien käyttämiseen:
- Kiinnitä puhelin jalustaan tai vaikka kirjojen ja sinitarran avulla paikalleen.
- Tee animaatio päivällä. Ikkunasta huoneeseen soljuva epäsuora valo (siis ei suora auringonpaiste) voittaa keinovalot 100-0. Kun valoa on paljon, myös niillä lasten ei-montaa-sataa-maksavilla luureilla saa kelpo kuvia.
- Mitä pienempi esineiden siirto kuvien välillä on, sitä pehmeämpää on liike animaatiossa. Tämän omaksuminen tuntuu olevan lapsille hankalaa.
- Pienten yksityiskohtien muutokset isossa kuvassa eivät välity animaation katsojalle. Käytimme kerran aika paljon aikaa Lego-ukkeleiden päiden kääntelyyn Lego-kaupunkinäkymässä. Kukaan videon nähneistä ei luultavasti edes huomannut päiden kääntymistä.
- Jos tekijöitä on enemmän kuin yksi, kannattaa roolit jakaa niin, että vain yksi vastaa kameran käytöstä. Mitä useampi kokki, sitä useammin kamera vaihtaa paikkaa ja sitä levottomalta lopullinen keitos näyttää.
- Valon on hyvä tulla kuvattaviin kohteisiin sivusta tai viistosti kameran takaa. Jos kuvaa vastavaloon, kuvat jäävät helposti tummiksi. Kuvaajien takaa tuleva valo taas aiheuttaa kuviin varjoja, jotka vielä elävät inhasti animaatiossa saaden valmiin Oscar-ehdokkaan välkkymään.
- Valotus ja valkotasapaino kannattaa lukita koko kuvaussession ajan samaksi, muutoin lopputulos on välkkyvä. I can animate -sovelluksessa on pikavalinta näille lukoille asetuksissa (oikeassa yläkulmassa).
- Käsikirjoittaminen kannattaa. Tätä voi tulkita lasten kanssa niin, että animaatio käydään kerran läpi ilman kuvaamista. Muutoin kuvauksen edetessä ainakin meillä ideoita rönsyilee niin paljon, ettei lopullisessa animaatiossa ole päätä eikä häntää.
- Lentäviä juttuja on hankala kuvata. Räjähdykset eivät siksi näytä hienoilta.
- Tässäkin pitää muistaa, että lasten kanssa värkätessä matka on tärkeämpi kuin päämäärä.
Ok, se oli helppo animaatio. Mitä sitten, kun on tämä korona-aikakin? Tässäpä muutamia kenties kiinnostavia postauksia:
- Kyllästyttääkö autojen ja talojen rakentelu Legoista? Tässä yksitoista hieman erilaista ideaa.
- Pingispallokin taipuu moneen leikkiin.
Onpa kätevä! Täytyy merkata tämä mun tekemisvihkoon jos lapset alkaa hyppiä seinille.. 😀
Peukku! Tuo on kyllä hyvä appi ja animointi mukavaa tekemistä!