Kaksneljäseitsemän. Lastemme iät. Mutta myös kuvaus sille paljonko 2v, 4v ja minä olemme kotona. Me emme käy kodin ulkopuolella hoidossa tai töissä. Seiskavee käy ykkösluokan lisäksi koulun aamupäiväkerhossa. Vaimo vääntää oravanpyörää työpaikallaan arkipäivät.
Siinä taustatiedot. Sitten vesimittarille.
Vuodessa perheemme on kuluttanut vettä 142 kuutiometriä. Kun sen jakaa 365 vuorokaudella ja sen jälkeen vielä viidellä hengellä, päädytään lukemaan 78 litraa per nassu päivässä.
Minusta se on aika paljon! Varsinkin, kun muistan, että dinkkuaikana lukema oli paljon pienempi. Ja varsinkin, kun ottaa huomioon, että kyseessä ei ole todellinen vuorokausikulutus. Olemme vuoden aikana olleet pois kotoa yhteensä toista kuukautta (kaksi viikkoa Gdaǹskissa oli niin hieno reissu, että vieläkin hymyilyttää).
78 litraa päivässä. Mistä lukema muodostunee?
WC:n huuhtelu on tietenkin yksi “vesisyöppö” ja pesukoneet lotisevat käytännössä joka päivä ollessamme kotona. Ruuanlaittoon liittyen hana on auki usein, koska kolme viidestä syö kaikki kalorinsa kotona. Suihkussa ja saunassa käymme käsittääkseni varsin normaalisti: lapset 2-3 kertaa viikossa, aikuiset useammin.
Vanhin ja keskimmäinen pesevät itse kätensä. Havaintojeni mukaan kertasuoritus kuluttaa vettä joko filmipurkillisen tai vauvan kylpyammeellisen. Välimalleja ei tunneta.
Taaperon takamuksen kuuraus on operaatio, jossa vedenkulutus hirvittää melkeinpä joka kerta. Mutta ei mennä yksityiskohtiin. Blogia saattaa lukea joku lapsetonkin.
Rivariasujina meillä ei kulu vettä auton pesemiseen tai nurmikon kasteluun. “Uima-allas” täytettiin kesällä useamman kerran, mutta sen merkitys kokonaiskulutuksessa on kuin kahdesti vuodessa ostettu parsa koko vuoden kasvisten syönnissä. Iloa toki molemmista on hetkellisesti paljon.
Mutta onko 78 litraa vuorokaudessa vähän vai paljon?
Nopean googgeloinnin perusteella suomalaisen keskikulutus on 140 litraa. Motivan mukaan määrä vaihtelee suuresti eri kotitalouksien välillä. Väitteen vahvistaa kysely kaveripiirin pikaviestinryhmässä.
Miksi olen asiasta kiinnostunut?
Vesi ei ole halpaa. Meidän tapauksessamme elämän eliksiiriin menee vuodessa 550 euroa. Jos kulutuksemme olisi keijokeskimääräisen, summa olisi lähes tuplasti isompi. Toisaalta vesi tulee hanasta ihan yhtä perustellusti kuin sähkö töpselistä. Paljon on vaiheita ennen kulutusta. Työtä ja luonnonvaroja tarvitaan.
Nuo kaksi seikkaa olen maininnut myös lapsille, kun käsienpesu on ollut vallattomimmillaan.
Vedenkäyttötottumuksia voi pohtia myös siksi, että vesi on ainakin maailmalla hupeneva luonnonvara.
Isäkuukausien Facebook ja Instagram – vettä väkevämpää!
Edit 14.2. 22:53 Postaus otsikoitu uudelleen.
Vesi ei kyllä ole mikään hupeneva luonnonvara
Eipä kyllä, sehän kiertää maapallolla suljetussa systeemissä. Puhdas vesi sen sijaan jossain vaiheessa on nimenomaan hupeneva luonnonvara. Nyt jo paikka paikoin.