Millainen bloggaaja olen – Isäkuukausien esittely

Isäkuukaudet-blogi on ollut pian kolme vuotta huonotapainen nulikka. Tai ainakin siinä mielessä huonosti käyttäytyvä blogi, että se ei ole koskaan tervehtinyt lukijaansa kädestä ja esitellyt itseään.

Huomasin eilen Tämä matka -blogissa haasteen, jossa esitellään blogeja ja niiden tekijöitä. Haasteen kysymyspatteri vaikutti mukavalta – eikä vähiten siksi, että Isäkuukaudet-blogi paiskaisi kysymysten kautta viimeinkin kättä lukijoidensa kanssa ja esittelisi itsensä.

1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?
Blogin alku vertautuu kliseisyydessään pariskunnan muodostumiseen opiskelijajuhlissa: Olin jäämässä puoleksitoista vuodeksi koti-isäksi kolme- ja yksivuotiaalle. Halusin tallettaa muistoja. Toisaalta halusin päiviin mitä tänään syötäisiin ja missä leikkipuistossa menisimme käymään -haasteiden rinnalle jotain enemmän aivonystyröitä rassaavaa tekemistä. Lisäksi tykkään kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta. Nykyään lapsia on kolme ja yritän kirjoittaa enemmän vertaistuellisesta kuin muistoja dokumentoivasta näkökulmasta.

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?
Keväästä 2015. Aloitin Blogspotissa. Siellä muuttolaatikot pakattiin syksyllä -16, kun Isäkuukaudet muutti osaksi Vauva ja Meidän perhe -lehtien blogiyhteisöä.

3. Kuvaile blogiasi. Mikä on sen pääasiallinen aihe yms.?
Isäkuukaudet kuvaa lapsiperheen elämää ja vanhemmuutta isän näkökulmasta. Mausteina mietteitä (koti-)isyydestä ja lasten kasvattamisesta. Yritän pitää blogin realistisena. Hehkutan mielelläni lasten oivalluksia ja onnistuneita yhteisiä hetkiä, mutta kerron myös sen, kun viisivuotias on pieni mu*kku tai kun huomaan kasvattavani maalaisjärjellä lapsiamme väärin. Monista muista perheblogeista Isäkuukaudet eroaa siinä, että blogissa ei sisusteta, puhuta vaatteista, vertailla kahviloita tai laiteta ruokaa.

4. Kuinka usein päivität blogiasi?
Pari-kolme kertaa viikossa.

5. Kummat ensin kuvat vai teksti?
Tykkään valokuvaamisesta, mutta olen erittäin vahvasti maailmaa tekstien kautta hahmottava ihminen. Luen niin paljon kuin ehdin ja liikkuvaa kuvaa en katso kuin joskus Pikku-Kakkosen muodossa. Ei siis ihme, että blogiinkin teksti syntyy lähes poikkeuksetta ensin.

6. Mistä saat inspiraatiota postauksiisi?
Resepti on helppo: reilusti elämää vaimon ja kolmen lapsen kanssa, puoli desiä ajankohtaisia aiheita, pari ruokalusikallista muita blogeja ja reilu kouraisu innostumista. Ohjeella syntyy aiheita enemmän kuin blogi jaksaa syödä.

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?
Bloggaisin mieluiten aamulla, mutta jännästi tekeminen keskittyy iltoihin. Toisaalta bloggaaminen on siitä mukavaa, että sitä voi tehdä kymmenen minuutin pätkissä.

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommentteihin tms.?
Päivittäin.

9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?
Paljonkin. Aiheet liittyvät pääasiassa perheisiin, liikuntaan, matkailuun, talouteen, tietotekniikkaan ja valokuvaamiseen.

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?
Tekstin pitää olla helposti luettavaa ja sujuvaa. Blogin pitää nostaa esiin jotain, mihin ei törmää joka toisessa aihepiiristä kirjoitetussa postauksessa.

11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

1. Mahdollisuus harrastaa pätkissä keskellä elämänkaaren kiireisimpien vuosien.

2. Vuorovaikutus lukijoiden kanssa.

3. Koko ajan oppii uutta.

12. Entä kolme huonointa asiaa?

1. Täyttää hyvän harrastuksen tunnusmerkistön: vie kaiken liikenevän ajan ja rahan.

2. Valokuvaan paljon lapsia, mutta en julkaise heistä tunnistettavia kuvia. Välillä huomaan, että kuvaan blogia ajatellen eli etsin kuvakulmia, joissa lapset eivät ole kameraa päin. Tällaiset kuvat ovat perhealbumin kannalta tylsiä.

3. Blogin dialogista valtaosa käydään somessa. Vuorovaikutus on tärkeää, mutta se lisää somessa roikkumisen määrää.

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoidesi kanssa, eli vastaatko mielelläsi esimerkiksi kaikkiin saamiisi kommentteihin?
Erittäin mielelläni. Vuorovaikutus on olennainen osa bloggaamista. Hieman kärjistäen voisi sanoa, että ilman keskustelua blogitekstit kannattaisi tallettaa vain omalle tietokoneelle. Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin.

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagramia tai Facebook-sivua?
Facebook ja Instagram ovat aktiivisessa käytössä. Blogia voi myös seurata blogit.fi -palvelun kautta.

15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?
Aihioita ja osittain sorvattuja tekstejä on kesken paljon.

16. Bloggaatko avoimesti, eli tietääkö tuttavapiiri blogistasi, vai pyritkö pitämään blogin mahdollisimman omana tietonasi?
Suurin osa tuttavapiiristä tietänee harrastukseni.

17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogisi kautta?
Hieman vajaan kolmen vuoden iässä Isäkuukausista löytyy vähemmän kaupallisia yhteistyöpostauksia kuin kolmevuotiaan suusta hampaita. Niissä harvoissa yhteistöissä olen saanut tuotteita perheellemme testattavaksi.

18. Mikä on tarina blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan?
Silloin keväällä 2015 olin jäämässä vähän pidemmälle perhevapaalle kuin perinteiselle isäkuukaudelle. Nimi on (liian) lyhyen harkinnan jälkeen tuosta kuviosta assosioitu.

19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos niin, miten?
Onko olemassa harrastusta, jossa ei haluaisi kehittyä? Haluaisin ennen kaikkea, että Isäkuukaudet kuvaisi koko ajan paremmin kolmilapsisen perheen sykettä. Toisaalta olen jälleen alkukesästä jäämässä puoleksitoista vuodeksi koti-isäksi ja toivoisin, että vanhemmat saisivat blogistani yhä enemmän vertaistukea.

20. Kolme vinkkiäsi aloittelevalle bloggaajalle?

1. Ole kaikin puolin rehellinen.

2. Älä päädy blogin nimeen, jossa on ääkkösiä tai joka on yleinen vakiintunut termi.

3. Panosta siihen mitä teet. Mieluummin vähemmän ja priimaa, kuin enemmän ja kuraa.

Haluatko tietää vielä jotain? Täppäile kommentti tuohon alle tai kysy somessa, niin Isäkuukaudet vastaa jotain.

0 thoughts on “Millainen bloggaaja olen – Isäkuukausien esittely”

  1. Ilmankos minuakin tämä blogi kiinnostaa  … kun tässä “blogissa ei sisusteta, puhuta vaatteista, vertailla kahviloita tai laiteta ruokaa”  😀

    Postailuintoa!

    • Eikö ollutkin! Sitä vartenhan nämä haasteet taitavat kiertää, että aina joku niihin tarttuu. Näytän siis peukkua ajatuksellesi!

  2. Mukava tällainen esittelypostaus, taidan kopsata idean. Tykkään sun tyylistä kirjoittaa, ja miehisestä näkökulmasta.

    Terveisin Arjen miljonÄÄri-bloggaaja 😉

    • Blogihaasteet on tehty tartuttaviksi! Ja kiitos kehuista, tässähän menee ihan hämilleen ja kauppaan pitäisi lähteä… Ääkkösiä on sinullakin blogin nimessä, mutta ei osoitteessa 😉

Leave a Comment